Wednesday, May 11, 2011

Belgian (p)art / Art in Amsterdam

Met de expositie Belgium (p)art biedt de Brakke Grond een podium aan Base-Alpha Gallery, Actionfields en Outlandish. Deze drie organisaties vertegenwoordigen een nieuwe generatie Vlaamse galeries en presentatie-instellingen. Op eigenzinnige wijze richten zij zich op het ondersteunen en presenteren van jonge kunstenaars. Het zijn geen klassieke ‘white cube’ galeries met een winkel om op te passen, maar dynamische platforms die op wisselende locaties projecten en exposities realiseren. De expositie maakt deel uit van Art in Amsterdam.

Van 11 t/m 15 mei in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.


Base-Alpha Gallery (Antwerpen) begeleidt jonge kunstenaars in het uitstippelen van hun artistieke parcours en maakt haar keuzes los van heersende trends en hypes.

De tekeningen binnen de installatie van Alexandra Crouwers (1974) staan in het teken van haar PHD-onderzoek naar de rol van oerinstincten voor het creëren van kunst.
Geoffrey de Beer (1978) neemt in zijn werk op deels serieuze, deels komische wijze de kunstgeschiedenis en kunsthandel onder de loep.

Ook worden er sculpturen van Nadia Naveau (1975) en een animatie van Lisa Jeannin (1972) getoond, en is er videowerk van Ilke De Vries (1981) te zien dat op een artistiek-documentaire wijze maatschappelijke thema’s aankaart.Foto boven: Geoffrey de Beer
Foto onder:
Nadia Naveauwww.basealphagallery.com

Actionfields (Antwerpen), een galerie voor hedendaagse kunst zonder vaste locatie, presenteert vier talenten uit eigen stal. Mil Ceulemans (België, 1977), Joachim Devillé (België, 1978), Jürgen Grewe (Duitsland, 1969) en Conny Kuilboer (Nederland, 1976).

De schilderijen van Mil Ceulemans zijn geen vertalingen van een idee, maar reflecteren op serieuze en amuserende wijze op de activiteit van het schilderen zelf.

Kracht, eenzaamheid en anonimiteit zijn de kernwaarden in het werk van Joachim Devillé. Zijn werk banaliseert alledaagse scènes en maakt ze mysterieus.

Achter schilderijen van Jürgen Grewe gaat een filmische wereld schuil. Een wereld die zich in het hoofd van de toeschouwer openbaart wanneer het werk - dat als een fictieve filmposter is opgebouwd - bekeken wordt.

Conny Kuilboer
is gefascineerd door theorieën rond tijdsperceptie. Met dekens maakt ze objecten en installaties waarmee ze wil ingrijpen in de werkelijkheid om haar heen.Foto boven: Joachim Devillé
Foto onder: Conny Kuilboerwww.actionfields.be


Outlandish (Antwerpen) is een nomadisch platform voor jonge fotografen. Ze ondersteunt kunstenaars en organiseert solo of groepstentoonstellingen, thematisch of niet. Op Belgium (p)art presenteert Outlandish werk van vier fotografes waarmee de organisatie recent heeft samengewerkt.

Sarah Van Marcke (1984) bevraagt de sociale, antropologische en anatomische rol van de mens binnen een architecturale en urbane omgeving.

Lot Doms (1986) kneedt - soms letterlijk - sculpturale landschappen tot ze de grafische en vormelijke eigenschappen hebben die ze vereisen.

Sine Van Menxel (1988) bedrijft een soort anti-fotografie waarbij ze zowel werkt vanuit traditie als uit experiment

Mette Sinke (1989) onderzoekt de grenzen van representatie van het fotografische beeld en geeft een nieuwe invulling aan de term 'pittoresk'.Foto boven: Sarah Van Marcke
Foto onder: Mette Sinkewww.outlandish-photo.beNo comments: